Elsődleges előnyök
- Az egyik leghatékonyabb esszenciális olajként tartják számon, amely számtalan használati móddal és jótékony hatással kecsegtet.
- Sokoldalú ételízesítő, amelyet – elsősorban szárított formában – világszerte előszeretettel használnak sós-fűszeres jellegű fogások ízesítéséhez.
- Rendkívül intenzív aromát és ízt kölcsönöz az ételnek, aminek köszönhetően akár egy csepp is elég belőle, hogy bámulatos hatást érjünk el.
- Fűszeres, gyógynövényes aromája miatt ideális levesek, saláták és sós-fűszeres jellegű ételek ízesítéséhez is.
- Hordozóolajban hígítva akár pihentető masszázsokhoz is használható.
- gombaölő
- tisztító
- melegítő
- antioxidáns
- gyulladáscsökkentő
- antibakteriális
- parazita ellenes
- antiszeptikus
- vírusölő
- immunerősítő
- emésztést segítő
- rákellenes
Jótékony hatásai:
- periodikusan használva egy-egy csepp egy növényi kapszulában, segít az immunrendszer erősítésében
- belsőleg fogyasztva, támogatja az egészséges légzésfunkciót
- havi rendszeres használata, tisztító hatással van az emésztőrendszerre
- fűszeres, füves és enyhén csípős aromával ízesíti az ételeket
- vizes flakonba csepegtetve néhány csepp oregánó, természetes tisztítószerként működik
- növényi olajjal hígítva, helyileg bőrön is alkalmazható, mint bőrtisztító és bőrregeneráló
- melegérzetet kelt a bőrön
- a gasztronómiában az oregánó jól párosítható a többi fűszerolajjal, mint pl. a bazsalikom, rozmaring és kakukkfű
- köhögés esetén mellkasra vagy hátgerincre ajánlott a helyi alkalmazása, teafával és tömjénnel együtt
- gátolja a hibás DNS osztódást
Főzés oregánó esszenciális olajjal
Az esszenciális olajok hatóereje sokkal intenzívebb, mint a szárított fűszereké vagy egyéb aromáké, így már a legcsekélyebb mennyiségben alkalmazva is szédületes ízhatást képesek kölcsönözni az ételeknek. Ha tehát főzés közben oregánó esszenciális olajat használ, az a legjobb, ha a „fogpiszkálós” módszert alkalmazza: mártsa egy tiszta fogpiszkáló végét az olajosüvegbe, majd keverje a többi hozzávalóhoz. Miután alaposan elkeverte az ételben, kóstolja meg, hogy szükség lesz-e még több olajra vagy sem.
Használati módok
- Olaszos ételek készítésekor egy kávéskanálnyi szárított oregánó helyett használjon egy csepp oregánó esszenciális olajat.
- Morzsolt oregánó helyett használjon egy csepp olajat spagetti- vagy pizzaszószokhoz, illetve sültekhez.
- Kombinálja az oregánó és a borsmenta esszenciális olajokat hordozóolajban egy melegítő masszázshoz
- Készítse el saját, házi kézmosó szappanját: hígítson vízzel folyékony kasztíliai szappant, majd adjon hozzá néhány csepp oregánó esszenciális olajat.
Használati utasítás
Párologtatva: Cseppentsen három vagy négy cseppet egy tetszőleges párologtatóba.
Belsőleg: Hígítson fel egy csepp olajat 125 ml folyadékban.
Helyileg: Masszázshoz keverjen össze belőle öt cseppet 10 ml hordozóolajjal. Fürdőhöz keverjen össze belőle 5 cseppet 5 ml hordozóolajjal. Illatszerként keverjen össze belőle 1 cseppet 10 csepp hordozóolajjal.
Figyelmeztetés
Előfordulhat bőrérzékenység. Gyermekektől elzárva tárolandó. Ha Ön várandós, szoptat vagy orvosi kezelés alatt áll, konzultáljon kezelőorvosával. Kerülje a szemmel, belső füllel és érzékeny területekkel való érintkezést.