Fermenter Brown - Hűtővel ellátott multifunkcionális fermentáló készülék
Az 1,2 liter űrtartalmú, hűtővel ellátott, multifunkcionális fermentáló készülék Magyarországon egyedülállónak számít. Ezzel a különleges, de nagyon egyszerűen működtethető készülékkel állati tejből éppúgy készíthető tejföl, kefir vagy joghurt, mint tejmentes alapanyagokból (pl: rizs-, mandula-, kókusz, vagy kesu"tejből").
Ugyan csak kiválóan alkalmas a készülék különböző zöldség-, vagy gyümölcs alapú erjesztett ételek (pl: kimchi, natto, különféle savanyúságok) és italok (pl: rizsbor, azaz szaké) előállítására is.
Így tehát nemcsak azoknak ajánljuk a készüléket, akik nem fogyasztanak tejtermékeket, hanem azoknak is, akik egyszerűen csak frissen szeretnének erjesztett ételeket fogyasztani!
A fermentált ételekhez csak a gépre van szükségünk, illetve az erjesztéshez szükséges baktérium kultúrára, amelyet már a webshopunkban is beszerezhettek hozzá:
• Joghurt, tejföl (mezofil), kefir baktérium kultúra
• Sajtkultúrák: krémsajt, fetasajt, gyúrtsajt, parmezán stb.
• Zöldség- és gyümölcs erjesztő kultúrák
• Ha gabona alapú tejhelyettesítőből szeretnél készíteni erjesztett italt/ételt, akkor szükséged lehet még kalcium-kloridra is, amelyet szintén megvásárolhatsz nálunk.
A készülék jellemzői:
• pontos, folyamatos fermentáció
• teljes felületű hőszigetelés
• egyenletes fermentációs hőmérséklet
• digitális kijelző
• programozható fermentációs idő
• automatikus kikapcsolás funkció
• automatikus átváltás erjesztésről hűtésre
• beépített elektronikus hűtőrendszer
• hangtalan működés
• rendkívül egyszerű használhatóság és könnyű tisztíthatóság
A készülék többek közt az alábbi ételek és italok elkészítésére szolgál:
• Tej alapú, vagy tejmentes joghurt, kefir, tejföl, sajtalapok
• Erjesztett zöldségek, gyümölcsök, savanyúságok
• Natto (erjesztett szójabab)
• Kimchi (fokhagymás-chilis erjesztett kínai kel)
Erjesztett italok, rizsbor (szaké)
Mi is az a fermentálás - általánosságban?
A fermentáció (más néven erjesztés) egy olyan kémiai folyamatot jelöl, amelyben valamilyen szerves anyagot enzim hatásnak kitéve lebontunk. Ez történhet baktériumok, penészek vagy élesztőgombák segítségével.
Mi történik ilyenkor?
A mikrobák az általuk előállított, vagy a táplálékban már meglévő fermentumok (enzimek) segítségével viszik végbe az erjedést. A mikroorganizmusok ugyanis úgy termelnek energiát élettevékenységükhöz, hogy lebontják a szénhidrátokat.
A leggyakoribb erjedések az alkoholos, tejsavas, ecetes, vajsavas és az acetonos. Erjedéssel állíthatunk elő tejfölt, kefirt, joghurtot, vagy például bort, sört, sőt, antibiotikumokat is (például a penicillint).
A fermentáció során keletkezett végtermék tehát ehető, sőt, kimondottan tápláló, és rendkívül egészséges is, hiszen jótékony hatással van a bélműködésre, a tápanyagok felszívódására!
A Vegital fermentáló gépe azért számít különlegesnek a hazai piacon, mert segítségével - és akár Vegital növényi italkészítő gépeivel elkészített tejszín-helyettesítők felhasználásával - készíthetünk növényi „tejfölt”, „kefirt”, „joghurtot”, amelyeket a munkafolyamat végén még le is hűt a gép!
Így, ha valaki reggel hideg kókuszjoghurtot akar enni, előző este csak beállítja a szükséges programot, a fermentálás végén a finomság lehűl kb 4-6 fokra, (ezt a hőfokot 24 órán át meg is tartja a készülék), tehát nem kell attól félni, hogy túlfermentálódik, megromlik a vágyott étel, ital.
Sőt! Nemcsak magokból, hanem tejekből is elkészíthetőek az ételek, ezért nemcsak laktóz-érzékenyeknek, vegánoknak vagy paleósoknak ajánljuk, hanem mindenkinek, aki tartósítószer nélküli, friss erjesztett finomságokra vágyik!
És, hogy miben áll a készülék „multifunkcionalitása”?
Zöldségeket, gyümölcsöket, és ezek ital változatait is elkészíthetjük vele! Itt megemlítendő a koreaiak nemzeti étele, a kimcsi is (melyről köztudomású, hogy majdnem kikiáltották a madárinfluenza leghatékonyabb ellenszerének 2005-ben).
A kimcsi kiváló példája az évezredekre visszanyúló fermentált ételfogyasztás hagyományának.
A kimcsi egy retekből, káposztából, s egyéb zöldségekből álló étel: kalóriatartalma alacsony, rosttartalma magas (diétázóknak már ezen ismérvek miatt is remek választás!), és egyfajta „szupertápláléknak” is nevezhető, mert tele van A-, B-, C-vitaminnal, és olyan baktériumokkal, amelyek a bélflórára jótékony hatással vannak.
Ebből már a fermentálás egy újabb remek tulajdonságára is rávilágíthatunk: ez egy olyan tartósítást is jelent, amely során nem használunk káros adalékokat, s mivel nem éri az ételt sem túl magas, sem túl alacsony hő, így nem tűnnek el belőle az értékes vitaminok, enzimek sem!
És, ha már szóba jött a bélflóra-regeneráció: akiknek van valamilyen élelmiszer-allergiája, vagy candidiasisban szenved, annak nagyon fontos, hogy sok erjesztett ételt juttasson a szervezetébe. Ha valaki fogyaszt tejterméket, akkor a hagyományos tejtermékek közül a kefirt, joghurtot válassza – amelyet a Vegital fermentáló készülékével egyszerűen elkészíthet!
A bélflórára jótékony hatással lévő baktériumok a fermentált zöldségekben is jelen vannak.
A fermentált ételek előnyeihez tartozik, a szervezet savbázis egyensúlyának beállítása is. E „pufferolás” során a káros baktériumok nem tudnak megtelepedni, ami jó hírt jelenthet a candida gombától szenvedők számára.
Ha szeretnéd látni, a fermentáló készüléket működés közben akkor kattints a képre!
A youtube csatornánkon megnézheted hogy készül a kimchi, a kesu kefir, a rizs joghurt fermentáló készülékben.
Mellékelt tartozékok:
• Használati útmutató
• Rozsdamentes acél tartály, műanyag fedővel
• 4 db kerámia pohár, műanyag fedővel
• 2 db fermentáló tálca
Műszaki adatok:
Űrtartalom 1,2 l
Feszültség 230 V
Frekvencia 50 Hz
Teljesítmény 2-40 W
Súly 3,4 kg
Méret 250x250x200
További receptek, információk érhetők el:
• a Vegital, ahogy mi szeretjük elnevezésű zárt csoportunkban, ahova egyaránt szeretettel várjuk azokat, akik még a vásárlás előtt állnak, illetve azokat is, akik már rendelkeznek a készülékkel,
• a Vegital Youtube csatornáján sok recept videót találsz, amelyek segítenek a kezdetekben.